Päivitystä tännekkin pitkästä aikaa

Hiljaista on ollut blogissa talvet. Ei se mitään. Nyt uusimpia kuvia tarjolle. Jokunen talviruutukin, lisäksi viimeaikaisia räpellyksiä.

Pikkulintuja piilokojusta

Posion mökillä perinteisesti tinttejä kuvaten. Hömötiaiset ja urpiaiset kävivät pääasiassa ruokinnalla, tosin muutama peippo ja talitintikkin vieraili pikaisesti. Käpytikka lenteli lähistöllö, mutta ei tullut poseeraamaan. Kovaäänisesti nakutteli varaston seinää. Ilmoitteli olemassaolostaan naaraille. Kotimatkalla yhytin vielä muuttomatkalla olevia joutsenia sulan ääreltä. Löntystelivät laiskanoloisesti poispäin kuvaajasta.

Liminganlahti

Toukokuun lopulla avautui tilaisuus päästä vierailemaan Finnaturen ylläpitämissä ja vuokraamissa piilokojuissa Liminganlahdella, joista on mahdollista nähdä mm. suokukkojen soidinta. Lämmin alkukesä on kuitenkin nopeuttanut soidinmenoja siinä määrin, että paras soidinaika oli mennyt auttamatta ohi. Muutama suokukko onneksi kojuje edessä vieraili, mutta mitään soitimeen viittaavaa ei tapahtunut. Kahlaajia vieraili useampia alkuillasta, mutta meno kuoli täysin ennen parhaita iltavaloja. Ihan mukavia potretteja kuitenkin. Uusia kuvia ainakin minulle!

Sanginjoki

Kävimme vaimoni kanssa illankähmässä Sanginjoen suunnalla ajelemassa, ja löysimme varsin idyllisen erämaa-tyyppisen järven. Otin muutaman peruskuvan itse järvestä jonka jälkeen yritin saada telellä lentokuvia järven rannalla pörräävistä korennoista. Eivät ole muuten aivan helpoin kohde kuvata. Vikkeläliikkeisiä ovat. Välillä kuitenkin surisivat hetken paikallaan ja sain muutaman terävähkön kuvan otettua. Täytyy käydä uudestaan, ja kokeilla hieman erillaisilla asetuksilla ja varata riittävästi aikaa! 

Uudella rungolla kuvaamassa

Hiljattain hankkimani uusi 6D Mark II-runko pääsi tänään ensimmäiseen tulikokeeseen. Suuntasimme Muhoksen suuntaan lampaita rapsuttelemaan. Lampaiden rapsuttelun ohessa tuli toku kuvattuakin. Lampaita ja vähän muutakin. Hevosia, sieniä ja marjoja esimerkiksi. Kuvia nähtävissä alempana. Seuraavaksi joku sana uudesta kamerasta.

Olen jo pitemmän aikaa haaveillut uudesta rungosta. Viime vuoden puolella kuulin huhuja, että Canon on julkaisemassa päivitettyä versiota suositusta 6D-mallista. Uusi versio kantaisi nimeä 6D Mark II (niinkuin se kantaakin!). Hintaa rungolle kertyi rapiat pari tonnia, joka on mielestäni varsin kohtuullinen ominaisuuksiin nähden. Speksit voi jokainen googlettaa, en katso tarpeelliseksi niitä alkaa tähän listaamaan. Kattavammat arvostelut löytyvät myös paremmin muualta, niitä on netti pullollaan ja vielä huomattavasti pätevämpien ihmisten kirjoittamana! Mutta muuttuiko mikään? Tuleeko parempia kuvia?

Lyhyesti vastaten kyllä muuttui ja kyllä tulee. Kameroiden julkaisuiden väliin mahtuu kuitenkin 9 vuotta ja tässä ajassa kameratekniikka on kehittynyt huimasti. Ja vaihto croppikennosta täyden kennon malliin tuo omat lisämausteensa aina bokehin pehmeydestä huomattavasti korkeampaan herkkyydensietokykyyn. Vanhalla 50D:lla ISO 800 oli jo melkoista suttua ja yksityiskohdat eivät juuri piirtyneet enään kuvaan, ja tällä uudella rungolla ISO 3200 ei tuota minkäänlaisia ongelmia. Vähän luminancea Lightroomissa ja korkeaa herkkyyttä ei juuri edes huomaa. Toki mm. tietyt Sonyn mallit kykenevät uskomattomaan yksikohtien toistoon ihan mielettömillä herkkyyksillä, mutta minulle riittää että ISO 3200 tuottaa hyvää jälkeä. 

Myös uuden kamerani kennon erottelukyky ja yksityiskohtien toisto näin yleensäkkin on aivan toista luokkaa kuin vanhassa kamerassani. Dynamiikan suhteen painitaan myös ihan eri liigassa, kuin myös automaattitarkennuksen kanssakin. Sanalla sanonen, 6D Mark II on loistava ja en voisi olla enempää tyytyväinen!

(Kuvat avautuvat klikkaamalla isommiksi!)