Kuvakritiikkiä?

Moni meistä kameraa ulkoiluttavista on varmaan joskus julkaissut kuviaan netissä. Facebookissa, Flickr:ssä, Instagramissa, alan foorumeilla jne. Oli julkaisualusta nyt mikä tahansa, niin kuviasi siellä töllistelevät ihmiset. Ah, niin idiootit ihmiset.


Olen tullut seuraavanlaiseen johtopäätökseen; kuvia katselevat kolmen tyyppiset ihmiset.

Katselija nro 1.

Katselija nro 1. selaa eri foorumeita ja tutkii aktiivisesti Facebookin valokuvausryhmiä. Kuvaa itsekkin. Ottaa keskinkertaisia kuvia. Ei hallitse edes kameran automatiikkaa. Julkaisee epäteräviä kuvia oravasta lintulaudalla keittiön ikkunan läpi kuvattuna. On kuullut joskus sanan sommittelu. Tietää valokuvauksesta kaiken. Kritisoi siellä ja täällä, valittaa ja märisee milloin mistäkin. Liikaa käsitelty, tämä on jo kuvattu ennenkin, huono toteutus, tylsä valo, liian vähän käsitelty, väärä resoluutio, liikaa terävöitetty, kuva on liian iso, kohde on jännitteetön, kuva on liian pieni, tausta on epätarkka, luonnoton sommittelu, kuva ei kerro tarinaa.

 Katselija nro 1. löytää kuvasta virheitä. Aina. Ja hän kyllä kertoo sinulle mikä kuvassa on pielessä. Suoraan ja kiertelemättä, mutta ei kerro miten nämä virheet voitaisiin jatkossa välttää. Jos nyt nämä virheet nyt edes ovat mitään virheitä. Yleensä ne ovat aivovamma Katselija nro 1:n päässä. Vaikka kuva olisi täydellinen, tarkka, virheetön, huikea ja ainutkertainen, Katselija nro 1 takertuu tällöin johonkin sivuseikkaan, ja ohjaa huomion pois itse kuvasta. Väärä aukko, paska valotusaika, ei ole ymmärretty käyttää korkeampaa herkkyyttä, huono kamera, surkea bokeh, Sigma ei osaa tehdä linssejä. Älä vain lähde leikkiin mukaan, sillä tätä väittelyä et voi voittaa. Mikään mitä sanot, ei merkitse mitään, koska vastaväittelijäsi yritti armeijassa työntää pyöreää palikkaa neliskanttisen koloon. Samoin kuin palikka ei aikoinaan mennyt koloon, ei myöskään antamasi vastapalaute mene Katselija nro 1. tajuntaan, vaan lipuu sulavasti läpi jättämättä minkäänlaisia muistijälkiä. 


Huomautettakoon vielä, että Katselija nro 1. menee täysin sekaisin jos kuvassa on vesileima tai kehykset. Kehykset ovat se pahin. Älä ikinä, koskaan, milloinkaan laita kuviisi kehyksiä. Eräskin valokuvausfoorumi sekosi täysin, kun julkaisin kuvia kehyksillä. Kehykset ovat vähän niinkuin ilmaiset ämpärit. Aiheuttavat joukkuhysteriaa.

 

Katselija nro 2.

Tämä katselijatyyppi kokee suunnatonta euforiaa jos kuvassa on


a) Auringonlasku
b) Eläin
c) Lapsi


Kuvan teknisellä toteutuksella, valolla, sommittelulla, ajatuksella, paikalla, ajalla, Marsin kulmalla Jupiteriin ei ole mitään merkitystä. Auringonlasku on kiva, eläin on söpö ja lapset ovat ihania. Ihastuttava kuva! Aivan kerrassaan ihana kuva! Olet kyllä niin hyvä kuvaamaan, että voi hyvät hykkyrät sentään.


Katselija nro 2. myös ohittaa universumin parhaat kuvat edes vilkaisematta niihin kahdesti. Ei ole ikinä kuullutkaan sanaa sommittelu. Aukko tarkoittaa reikää. Omistaa Kärkkäisen kesätyöntekijän myymän huippukameran, millä myyjän kaikki lomakuvat onnistuivat täydellisesti. Kuvaa lievästä takakenosta. Osaa zoomata. Jonottaa ilmaisia ämpäreitä.

 

Katselija nro 3. 

Kuvaa itsekkin ja on hyvä siinä. On perehtynyt valokuvaukseen. Harrastaa aktiivisesti. Hallitsee sommittelun säännöt ja osaa rikkoa niitä aika-ajoin paremman lopputuloksen saavuttamiseksi. Ymmärtää valokuvaukseen liittyvät tekniset käsitteet ja osaa soveltaa niitä kentällä. Julkaisee kuviaan aktiivisesti eri foorumeilla. Ei välitä Katselijatyypeistä nro 1 ja 2. 


Katselija nro 3. kommentoi erittäin harvoin. Ja kun kommentoi, kirjoittaa 30-sivuisen palautteen kertoen, mikä kuvassa oli hyvää, huonoa, keskinkertaista. Kertoo miten jatkossa voisi tehdä toisin paremman lopputuloksen saavuttamiseksi. Opettaa samalla sommittelun perusteet ja selittää aukon, valotusajan ja herkkyyden pyhän kolminaisuuden. Paljastaa muutaman hyvän kohteen sijainnin ja antaa ajo-ohjeet. Pohtii hieman valokuvauksen merkitystä nyky-yhteiskunnassa ja kertoo tarinoita kuvauskeikoilta.


Katselija nro 3. ei tuomitse, vaan kritisoi rakentavasti. Hän ymmärtää, että valokuvaus on taidetta, jota jokainen toteuttaa omalla tyylillään. Hän tuo silti oman mielipiteensä julki. Hän arvostaa hyvää kuvaa, riippumatta kuvaajasta tai valokuvauskaluston hintalapusta. Hän nauttii valokuvauksesta ja omistaa terveet aivot. Hän ei välitä ilmaisista ämpäreistä. Hänelle elämä on helppoa ja mukavaa!